Tandtekniskt Laboratorium

Tandvårdshuset har förmånen att ha ett tandtekniskt laboratorium i samma lokaler. Det är något som vi är väldigt stolta över då vi kan ge våra patienter den allra bästa service med korta leveranstider och utmärkt resultat.

Foto och digitalt avtryck

Inför en tandbehandling är det vanligt att tandläkaren fotograferar ansikte, tänder och leendet. Detta skickas till tandteknikern tillsammans med ett digitalt avtryck av tänderna och mjukvävnaden i munnen. Med denna information har finns all information för att börja skapa nya tänder.

Datorstyrd design – CAD/CAM

Med en programvara och AI designas tandrestaurationer på en datorskärm. När dem nya tänderna passar bra både estetisk och funktionellt så är dem färdiga för framställning.

3D-printing

Innan den färdiga produkten framställs vill tandläkaren utvärdera designen med patienten. Med 3D-printing kan modeller och plasttänder tas fram snabbt och miljövänligt.

När dessa är utprovade och anpassade efter patientens önskemål tas ytterligare ett digitalt avtryck som skickas tillbaka till tandteknikern.

CNC-fräsning

Efter att tänderna utprovats hos tandläkaren korrigeras design efter önskemål och funktion. Programvaran skickar sedan en order till en CNC-fräsmaskin som skapar nya tänder ur ett keramiskt block.

Sintring och ytbehandling

Produkten från fräsen genomgår en process som kallas sintring. Detta sker i en sinterugn med en temperatur på 1100–1300 °C och då sammanfogas partiklarna i keramiken till en solid och starkare kropp.

För att skapa liv och ett naturligt utseende appliceras en tunt lager med porslin på keramiken. Nu är tänderna färdiga för tandläkare att lämna ut till patienten.

Vill du bli kontaktad?

Fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss inom kort.

Kontakta oss

Telefontider

måndag07:00 – 16:30
tisdag07:00 – 16:30
onsdag07:00 – 19:30
torsdag07:00 – 16:30
fredag07:00 – 13:00