Akut Tandvård

Tandvärk kan ha flera orsaker. Oavsett vilket orsak så behöver du vård och vi finns till hands för att hjälpa dig.

Behöver du en akut tid?

Vi försöker alltid ge tid omgående eller samma dag, men av naturliga skäl så ges företräde åt den med mest besvär.

Så hör av dig så fort du får besvär så ökar chanserna att vi kan hjälpa dig snarast. Du kan även maila utanför öppettider för rådgivning. Boka tid eller kontakta oss.

Boka en akut tid här

Ibland kan man uppleva isningar/ilningar i en eller flera tänder, oftast är sådana besvär övergående och orsakas av en blottad tandhals, dvs tandköttet har dragit sig tillbaka och en del av tandens rot är synlig.

Roten saknar det skyddande emaljlagret och är därför känslig för kallt, varmt, sött och beröring. Om detta är orsaken till besvären kommer det gå över med tiden men kan det hjälpa med tandkräm mot isningar, i svåra fall kan man lägga på skyddande plast för att få tillfälligt lindring.

Isningar kan också orsakas av att en bit av tanden gått sönder eller av karies, om du misstänker det är det bäst att ringa till oss så bokar vi in en tid för kontroll av dina akuta besvär.

Fraktur kan bero på att en fyllning lossnat eller en del av tanden gått av. Ofta sker detta utan någon känd anledning, men ibland sker det när man bitit på något eller varit med om trauma.

Dessa besvär är sällan akuta då det oftast inte orsakar smärta, men ibland kan det bli vassa kanter som tungan skär sig mot eller så syns det mycket om en framtand skadats.

Beroende på omfattningen av frakturen finns det olika behandlingsalternativ, vid mindre frakturer räcker det vanligen med en plastfyllning, är skadan mer omfattande kan en porslinkrona vara det bästa alternativet.

Tandvärk kan ha fler orsaker men den vanligaste är inflammation i tandnerven, även kallad pulpit. Vid pulpit är värken ofta konstant eller kommer och går, värme och kyla förvärrar oftast smärtan, men ibland kan kyla ge smärtlindring. Inflammation i tanden orsakas vanligen av karies, men kan även bero på spricka eller överbelastning.

Beroende på orsak till värken varierar behandlingen, i vissa fall kan det räcka med en vanlig lagning, ibland måste tanden rotfyllas, dvs den inflammerade nerven tas bort för att bli smärtfri.

Man kan även ha tandvärk om tanden blivit nekrotisk, dvs, tandnerven har dött, värken är då vanligen mer dov och molande, man kan bli svullen eller få en fistel i närhet till tandens rot. Om så är fallet behöver tanden rotfyllas.

Värk i käkled eller tuggmuskler är idag ganska vanligt. Käkledssmärta, artralgi, är ofta lokaliserad till käkledsområdet precis framför örat och kan därför ibland uppfattas som ”ont i örat”.

Smärtan förvärras av käkledsrörelse, upplevs ofta som skarp och intensiv. Det är oftast flera orsaker till käkledssmärta tex överbelastning, stress och trauma. Initialt kan man prova med smärtstillande och rörelse- och avslappningsövningar.

Käkmuskelsmärta, myalgi, är ofta djup, molande och lite svårlokaliserad, smärtan upplevs i ansiktet, käke eller tinning, i vissa fall kan det även kännas som om den kommer från tänderna, det är inte ovanligt att man samtidigt har huvudvärk och/eller ont i nacken.

Precis som vid käkledssmärta finns det flera riskfaktorer så som överbelastning (ofta orsakat av tandpressning eller tandgnissling), stress, smärta i andra kroppsdelar och trauma.

Vid käkledssmärta och käkmuskelsmärta kan det i många fall räcka med smärtlindring i den akuta fasen samt avslappnings och rörelseövningar för att minska risken att besvären kommer tillbaka. Om besvären misstänks vara orsakade av tandpressning eller tandgnissling kan man behöva en bettskena.

Tandköttsinflammation, gingivit, kan orsaka svullnad och ömhet i tandköttet runt en eller flera tänder. Det drabbade området kan då vara rött, ömt vid beröring och lättblödande.

Det orsakas av bakterieansamlingar på tänderna och går vanligen över efter några dagar efter att bakterierna avlägsnats, detta kan du göra själv genom noggrann tandborstning och användning av tandtråd, tandsticka eller mellanrumsborste.

Skulle du inte själv få bukt med dina besvär är du välkommen till någon av våra tandhygienister som är duktiga på att behandla tandköttsbesvär.

På en del patienter övergår tandköttsinflammationen långsamt till tandlossningssjukdom, parodontit, då bryts den vävnad som sitter runt tanden långsamt ner, oftast är detta utan några besvär, men när nedbrytningen blir mer omfattande kan tänderna bli lösa och börja ge besvär.

Svullet och irriterat tandkött där visdomstanden kommer, perikoronit, är väldigt vanligt, likaså smärta i samband med detta. Det tar ofta lång tid för en visdomstand att komma fram och besvären kan komma och gå. Det finns flera möjliga orsaker till besvär med visdomständerna.

Det vanligaste är bakterieansamling i fickan runt visdomstanden, man kan då få ont, svårt att gapa, svullna och feber. Ibland när visdomstanden kommer fram så växer den snett vilket orsakar sår i kinden, det kan också bildas en liten tandköttsflik ovanpå tanden som vid påbitning kan orsaka smärta.

Vid svår värk, allmänpåverkan (feber och sjukdomskänsla) och svullnad som går ner mot halsen ska du alltid ringa oss eller jourhavande tandläkare.

Vill du bli kontaktad?

Fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss inom kort.

Kontakta oss

Telefontider

måndag07:00 – 16:30
tisdag07:00 – 16:30
onsdag07:00 – 19:30
torsdag07:00 – 16:30
fredag07:00 – 13:00