Varför måste vissa tänder dras ut?

Ibland har tänder så stora hål att det inte går att behålla dem, inflammerat tandkött runt visdomstand och tandlossningssjukdom (parodontit) kan också var orsaker.

Även skador till följd av trauma eller infektioner som inte går att behandla kan vara leda till att tänder måste extraheras.

Så går en tanduttagning till

1.

Innan tanden skall dras ut går tandläkaren igenom din hälsodeklaration för att reda på om det finns någon sjukdom eller mediciner som kan påverka behandlingen. Tandläkaren går också igenom dina röntgenbilder eller tar ny röntgen vid behov för att se tandens rotanatomi. Tänder med flera rötter, tex kindtänderna, måsta oftast delas på med ett borr innan de kan tas ut.

2.

Efter röntgenundersökningen lägger tandläkaren lokalbedövning och säkerställer att området är riktigt bedövat innan behandlingen påbörjas. Om det är flera rötter delas tanden med ett borr innan tandläkaren med hjälp av steriliserade instrument kan lirka ut tanden. En tandextraktion skall inte göra ont, men det kan trycka ock knaka när tanden lossnar och ibland kan det ta längre tid om tanden sitter hårt eller svåråtkomligt.

3.

När hela tanden och tandroten är ute gör tandläkaren rent hålet där tanden suttit, och ibland gör man valsalvas test, man håller då för näsan samtidigt som patienten försiktigt försöker blåsa ut luft genom näsan, detta för att se om det finns kommunikation med bihålan. Efter det skall man bita på en kompress i ca 30min för att stilla blödningen och låta blodet koagulera.

Vill du bli kontaktad?

Fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss inom kort.

Kontakta oss

Telefontider

måndag07:00 – 16:30
tisdag07:00 – 16:30
onsdag07:00 – 19:30
torsdag07:00 – 16:30
fredag07:00 – 13:00

Boka en konsultation

På Tandvårdshuset erbjuds ett komplett tandvårdsutbud, från traditionella undersökningar och förebyggande tandvård, till avancerade estetiska behandlingar och specialisttandvård.