Tandproteser

En protes, eller löständer som många säger, är en avtagbar ersättning för förlorade tänder. En protes kan ibland användas tillfälligt i väntan på fasta kronor och broar eller som en permanent lösning. En protes kan ersätta tänderna i hela käken och kallas då för helprotes eller så kan den ersätta vissa tänder och kallas då för delprotes.

Hur gör man en protes?

För att framställa en permanent protes tar tandläkaren ett avtryck av din käke, avtrycket skickas till en tandtekniker som gör en vaxmodell som tandläkaren sedan få prova i din mun. Beroende på ursprungsläget krävs vanligen något till besök med korrigeringar innan tandteknikern gör den permanenta protesen. Därefter krävs vanligen några uppföljande besök för att få till en bra passform mot slemhinnor och god tuggfunktion.

En helprotes består av plasttänder som fäster i en plastbas som har samma färg som ditt tandkött. I överkäken täcker protesen käkbenet och gommen och fäster som en sugkopp. I underkäken hålls den på plats av kinder och tunga

En delprotes fäster till dina kvarvarande tänder med små metallklamrar och behöver därför inte täcka gommen för att få sugkoppseffekt.

Hur är det att använda en protes?

Om du inte har rätt teknik när du rengör dina tänder bildas det bakteriebeläggningar, plack, på tänderna som orsakar tandköttsinflammation.

Tandköttsinflammation, gingivit, kan leda till svullnad och ömhet i tandköttet runt en eller flera tänder. Det drabbade området kan då vara rött, ömt vid beröring och lättblödande. Om tandköttsinflammationen inte behandlas finns det risk att det sprider sig och leder till tandlossning, parodontit.

För att förhindra detta är det viktigt att gå på regelbundna undersökningar hos tandläkaren eller tandhygienisten som då kan upptäcka om du har tecken som tyder på tandköttsinflammation eller tandlossning.

På en del patienter övergår tandköttsinflammationen långsamt till tandlossningssjukdom, då bryts den vävnad som sitter runt tanden långsamt ner, tandköttsfickorna blir allt djupare och käkbenet runt tanden bryts ner.

Oftast är detta utan några besvär, men när nedbrytningen blir mer omfattande kan tänderna bli lösa och börja ge besvär. Sjukdomsförloppet är långsamt men om det inte behandlas leder det till att tänderna lossnar eller måste tas bort av tandläkaren för att inte ge dig obehag.

Hur gör man rent en protes

Eftersom protesen är avtagbar är det enkelt att göra rent den. Plocka ut den ur munnen och borsta rent alla ytorna med en protesborste och milt diskmedel. Det finns även speciella rengöringsmedel som kan köpas på apotek eller i välsorterade livsmedelsbutiker.

Vill du bli kontaktad?

Fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss inom kort.

Kontakta oss

Telefontider

måndag07:00 – 16:30
tisdag07:00 – 16:30
onsdag07:00 – 19:30
torsdag07:00 – 16:30
fredag07:00 – 13:00

Boka en konsultation

På Tandvårdshuset erbjuds ett komplett tandvårdsutbud, från traditionella undersökningar och förebyggande tandvård, till avancerade estetiska behandlingar och specialisttandvård.