Tandhygienist

I Sverige har tandhygienister legitimation utfärdad av Socialstyrelsen. Tandhygienisten jobbar med att behandla och förebygga sjukdomar i munnen.

Vad gör en tandhygienist?

De jobbar för en god munhälsa och förebygger sjukdom eller fortsatt sjukdomsutveckling.

Mycket av tandhygienisternas arbeta är förebyggande för att hjälpa dig att behålla friska tänder livet ut. Därför läggs mycket vikt vid dina munhygienrutiner, tandhygienisten hjälper till att hitta rätt hjälpmedel för dig. Det kan vara skillnad på olika tandborstar, tandkräm, eller om man skall använda tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar. Med ålder ändras din mun och därför kan det även ändras vad som passar bäst för dina tänder.

Om du ofta får hål i dina tänder kanske du behöver komma till en tandhygienist för kariesprofylax. Tandhygienisten går då igenom dina kostvanor, munhygien samt putsar och fluorbehandlar dina tänder för att ge dem extra skydd mot karies.

Vissa sjukdomar och läkemedel kan ge muntorrhet, tandhygienisten kan då göra en mätning av din saliv som kan användas som underlag om du är berättigad särskilt tandvårdsbidrag.

Ofta är det tandhygienisten som utför de årliga undersökningarna, de gör då röntgenundersökning av dina tänder, registrerar eventuella hål eller fördjupade tandköttsfickor, undersöker munslemhinna och din munhygien. Vid undersökningen ingår en mindre tandstensborttagning och puts av dina tänder. Du får även individuell rådgivning för hur du skall sköta din munhälsa.

Tandhygienisten är den du kommer till om du har tandköttsinflammation, mycket tandsten eller tandlossning. Tandhygienisten gör då en grundlig parodontal undersökning och mäter dina tandköttsfickor. Rengör eventuella fördjupade fickor samt avlägsnar tandsten. Om du har mycket tandsten är det vanligt att du får komma på flera besök.

Puts av missfärgade beläggningar och tandblekningar utförs av tandhygienister.

Vad kostar det?

Kostnaden för ett tandhygienistbesök beror på vad som utförs, behandlingarna räknas även in i högkostnadsskyddet från Försäkringskassan och det faktiska priset kan därför variera beroende på om du utfört annan tandvård senaste tiden.

Du kan även nyttja dina tandvårdsbidrag vid tandhygienistbesök. Fråga gärna när du boka ditt besök vad det kommer att kosta så kan vi ge dig mer information.

Vill du bli kontaktad?

Fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss inom kort.

Kontakta oss

Telefontider

måndag07:00 – 16:30
tisdag07:00 – 16:30
onsdag07:00 – 19:30
torsdag07:00 – 16:30
fredag07:00 – 13:00

Boka en konsultation

På Tandvårdshuset erbjuds ett komplett tandvårdsutbud, från traditionella undersökningar och förebyggande tandvård, till avancerade estetiska behandlingar och specialisttandvård.