Skalfasader

Har du slutat le på grund av att dina tänder är sneda, spruckna eller kraftigt missfärgade? En långvarig lösning för Dig kan då vara skalfasader.

Vad är en skalfasad?

En skalfasad är ett tunt skikt med porslin som limmas fast på framsidan av din tand. Med dagens moderna material och tekniker kan en skalfasad efterlikna en naturlig tand både avseende färg, lyster och form. Med tandtekniker i Tandvårdshuset har vi större möjligheter än någonsin att utan mellanhänder kunna återskapa ett naturligt och vackert leende.

Fasader är tunna porslinskal framställda av tandtekniker som tandläkaren fäster på framsidan av tänderna för att ge förbättrat utseende. De används främst när man vill dölja sprickor och missfärgningar eller ändra tandens form eller längd.

Att göra skalfasader blir allt vanligare, när fler och fler efterfrågar ett “Hollywood smile”.

Hur går det till?

Vid ett första inledande möte pratar du med tandläkaren om vad du vill ändra med dina tänder och vilket vilka förväntningar du har på slutresultatet. Tandläkaren kan då göra en bedömning om skalfasader är rätt val för dig eller om det behövs ytterligare behandlingar för att åstadkomma det du önskar.

Därefter görs en fullständig undersökning av dina tänder. Ibland krävs förbehandlingar i form av tex tandstensborttagning hos tandhygienist eller lagning av karies. Tandläkaren gör sedan en 3D-scanning av dina tänder som skickas till våra tandtekniker. Tandteknikern kan då göra en mock-up (modell) av dina tänder och hur de kommer se ut med de nya fasaderna.

Vid nästa besök för du se en digital fil av dina nya tänder och göra en inprovning med plastfasader för att tillsammans med tandläkaren kunna prata om eventuella justeringar. Vid besöket tas även rätt färg för dina fasader fram.

När ni är nöjda blir nästa steg att slipa på tänderna så att de får rätt form att fästa fasaderna på. Slipningen kan isa i tänderna och det kan då vara bra med lokalbedövning för att inte få ont. När slipningen är klar görs en ny scanning som skickas till tandteknikern. Efter slipningen gjorts dröjer det några dagar innan tandteknikern gjort klart dina fasader, under tiden har du plastfasader som skydd på tänderna.

Vid tredje besöket tas plastfasaderna bort och tänderna tvättas och förbereds för cementering av fasaderna. Slutligen cementeras fasaderna permanent med en speciell teknik framtagen för fasader. När cementet stelnat slipar tandläkaren bort cementöverskott och göra eventuellt små justeringar för att bettet skall passa optimalt.

Vad skall man tänka på efter att man fått fasader?

Efter att du fått dina fasader är det viktigt med god munhygien och att följa tandläkarens eller tandhygienistens rekommendationer för just dig.

Om du gnisslar eller pressar tänder är det viktigt att du använder en bettskena för att öka livslängden på sina fasader. Man kan också tänka på att inte bita på naglar och pennor, samt undvika att bita av hårda saker med framtänderna.

Komplikationer

Det är ganska ovanligt med komplikationer efter att man gjort fasader, men som med de flesta behandlingar finns det alltid en viss risk. Det som oftast händer är att en fasad lossnar, den kan då oftast cementeras fast igen. Om en fasad spricker eller går sönder måste man göra en helt ny.

Övergående ilningar kan uppstå efter att man slipat på tanden, i sällsynta fall övergår ilningen i tandvärk och tanden måste rotfyllas

Vill du bli kontaktad?

Fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss inom kort.

Kontakta oss

Telefontider

måndag07:00 – 16:30
tisdag07:00 – 16:30
onsdag07:00 – 19:30
torsdag07:00 – 16:30
fredag07:00 – 13:00

Boka en konsultation

På Tandvårdshuset erbjuds ett komplett tandvårdsutbud, från traditionella undersökningar och förebyggande tandvård, till avancerade estetiska behandlingar och specialisttandvård.