Rotfyllning

Många patienter oroar sig inför en eventuell rotfyllning, då de fått höra någon hemsk historia om hur ont det kommer göra. Men så går det inte längre till, rotfyllning är en vanlig behandling som tandläkare utför dagligen, inför behandlingen läggs lokalbedövning och ingreppet blir då smärtfritt. Däremot kan behandlingen ta ganska lång tid då det kräver hög precision och behandlingen görs stegvis med höga renlighetskrav.

När måste tanden rotfyllas?

Rotfyllning eller endodontisk behandling är en behandling som eliminerar bakterier som tagit sig ner i rotkanalen och sedan försegla tanden.

Vid stora kariesangrepp eller om tanden gått sönder kan bakterier ta sig ner i rotkanalen och orsaka inflammation eller infektion vilket kan leda till tandvärk, tanden måste då rotfyllas.

Hur gör man en rotfyllning?

Först måste Tandläkaren borra bort eventuellt karies i tanden samt öppna upp så att alla rotkanaler blir synliga. Därefter sätts kofferdam, en gummiduk, runt tanden och området desinficeras så att inte några nya bakterier skall komma ner i kanalen.

Tandläkaren använder sedan sterilpackade instrument och små filar för att rengöra ner i kanalen, vissa moment kontrolleras med röntgen. Filarna som används roterar och tar bort infekterad vävnad mekaniskt, sedan spolar tandläkaren rent ner i rotkanalen med bakteriedödande vätska.

När hela roten är rensad görs själva rotfyllningen, tandläkaren fyller då upp rotkanalen med guttaperka, ett gummiliknande material, och sealer. Sealer fungerar som ett cement samt fyller ut små håligheter. Därefter är rotfyllningen klar och tandens fylls med en vanlig kompositfyllning eller så bokas en ny tid för stift och krona

Vad händer efter en rotfyllning?

Prognosen för en rotfylld tand är oftast god men det finns alltid en liten risk att den inte läker som vi önskar, det kan bero på små sidokanaler som inte går att rotfylla, böjda eller igenväxta rotkanaler.

Eftersom alternativet till rotfyllning oftast innebär tandutdragning vill tandläkaren nästan alltid försöka behålla tanden genom att göra en rotfyllning.

Ibland kan man uppleva lite tandvärk efter att ha rotfyllt en tand, men får du mycket ont eller svullnar skall du kontakta oss.

Boka en konsultation

På Tandvårdshuset erbjuds ett komplett tandvårdsutbud, från traditionella undersökningar och förebyggande tandvård, till avancerade estetiska behandlingar och specialisttandvård.

Vill du bli kontaktad?

Fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss inom kort.

Kontakta oss

Telefontider

måndag07:00 – 16:30
tisdag07:00 – 16:30
onsdag07:00 – 19:30
torsdag07:00 – 16:30
fredag07:00 – 13:00