Krona

En krona är som en hätta som sätts på en skadad tand, kronan skyddar och återskapar den skadade tanden och är ett vanligt alternativ när en fyllning inte räcker till. as av flera olika anledningar, det kan vara rotrester eller visdomständer som måste opereras ut. Rotspetsoperation kan vara en möjlig behandling om det är infektion på en tandrot.

När behövs en krona?

Det finns flera olika orsaker till att en krona behövs.

  • När en tand har stora lagningar som ofta går sönder.
  • Sliten tand
  • Efter rotfyllning
  • Vid svår missfärgning
  • På ett implantat

Hur går det till när man får en krona på tanden

Det krävs oftast två besök med ca en vecka mellan.

Vid första besöket tar tandläkaren en röntgenbild för att säkerställa att roten på tanden är frisk. Sedan bedövas tanden och därefter slipar tandläkaren till tanden så att den får rätt form för att en krona skall kunna fästas på den. Efter en stunds slipande görs en intraoral 3D scanning av dina tänder med hjälp av en liten kamera. Tandläkaren provar ut vilken färg den nya kronan skall ha och sedan skickas den informationen tillsammans med 3D scanningen till våra tandtekniker som kan bygga upp den nya kronan. I väntan på den nya kronan kan tandläkaren göra en plastkrona som provisoriskt skyddar tanden och gör den estetiskt och funktionellt fungerande.

Vid andra besöket avlägsnas den tillfälliga kronan och den nya kronan provas på tanden, när du och tandläkaren är nöjda med dess färg, form och funktion rengörs både tanden och kronan noggrant. Därefter cementeras kronan på plats med ett cement som stelnar på några minuter. Sedan kan tandläkaren ta bort cementrester och göra små avslutande korrigeringar av kronan.

Komplikationer

Det är ganska ovanligt med komplikationer efter att man fått en krona, men som med de flesta behandlingar finns det alltid en viss risk.

Det som oftast händer är att kronan lossnar, den kan då cementeras fast igen. Ibland kan en del av porslinet fakturerar, vid små skador räcker det att slipa till skadan men om det är en stor bit kan det bli aktuellt att göra om kronan. Om värk uppstår kan tanden behöva en rotfyllning.

På Tandvårdshuset ger vi oftast 5 års garanti på materialet, förutsatt att du som patient följer våra rekommendationer

Vill du bli kontaktad?

Fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss inom kort.

Kontakta oss

Telefontider

måndag07:00 – 16:30
tisdag07:00 – 16:30
onsdag07:00 – 19:30
torsdag07:00 – 16:30
fredag07:00 – 13:00

Boka en konsultation

På Tandvårdshuset erbjuds ett komplett tandvårdsutbud, från traditionella undersökningar och förebyggande tandvård, till avancerade estetiska behandlingar och specialisttandvård.