Kirurgi

Kirurgi kan behövas av flera olika anledningar, det kan vara rotrester eller visdomständer som måste opereras ut. Rotspetsoperation kan vara en möjlig behandling om det är infektion på en tandrot.

Rotspetsoperation, eller apektomi

Tyvärr lyckas inte alla rotfyllningar, när det är en kvarvarande infektion läker inte käkbenet vid rotspetsen, det vanliga är då att man försöker göra om rotfyllningen. Men om det av någon anledning inte går, tex om tanden är kronförsedd eller med i en bro, kan rotspetsoperation vara ett behandlingsalternativ.

Vid ingreppet lägger tandläkaren lokalbedövning och kan sedan öppna ett litet fönster i tandköttet och vika det åt sidan för att komma åt den infekterade roten.

En del av roten borras sedan bort och den infekterade vävnaden avlägsnas. Sedan viks tandköttet tillbaka och sys fast med några stygn.

Visdomständer

Då vi har lång erfarenhet av att dra ut visdomständer behöver de sällan opereras ut. Men i vissa fall krävs en operation tex om visdomstanden inte kommit fram eller om den har ett lite komplicerat utseende och läge enligt röntgenbilden.

Operationen görs genom att tandläkaren gör ett litet snitt i tandköttet så att det ben som täcker visdomstandens rötter blir synligt. Med en borr avlägsnas lite käkben så att tandens rötter blir synliga. Ofta får tandläkaren också dela tanden innan den kan tas bort. Efteråt sys såret ihop.

Mjukvävnadskirurgi

Ibland får tandläkarna operera bort små slemhinneförändringar som kan vara orsakade av tex kindbitning. Det läggs då ett litet snitt rund förändringen som sedan skickas till laboratorium för analys.

Operationssåret kan ibland behöva sys ihop med några stygn, du får då komma tillbaka efter ca 10 dagar för att ta bort stygnet.

Implantatkirurgi

Implantatoperationer är den vanligaste operationen som vi utför flera gånger i veckan.

Vill du bli kontaktad?

Fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss inom kort.

Kontakta oss

Telefontider

måndag07:00 – 16:30
tisdag07:00 – 16:30
onsdag07:00 – 19:30
torsdag07:00 – 16:30
fredag07:00 – 13:00

Boka en konsultation

På Tandvårdshuset erbjuds ett komplett tandvårdsutbud, från traditionella undersökningar och förebyggande tandvård, till avancerade estetiska behandlingar och specialisttandvård.