Broar

Saknar du en tand eller är en tand så trasig att den inte går att laga med en fyllning? För att undvika att tänderna och bettet påverkas på sikt så kan det vara bra att bygga upp den trasiga eller förlorade tanden med en bro.

Helkeramiska tänder

Vi undviker metaller i våra konstruktioner och tillverkar alla nya tänder i Tandvårdshuset med den senaste tekniken och skickliga tekniker.

Helkeramiska tänder med en oslagbar styrka och naturligt utseende. Om du saknar en tand kan en bro återskapa funktionen och utseendet.

Vad är en bro eller “brygga”

En bro består av kronor som cementeras på befintliga tänder och ett hängande led (pontic) som ersätter den saknade tanden.

Varför behövs broar?

Det är bra att ersätta förlorade tänder för att bibehålla god tuggfunktion, hindra närliggande tänder från att tippa in mot tomrummet eller att tänder i motstående käke skall elongera och på sikt orsaka besvär vid tuggning.

Hur går det till när man ska få en bro?

Det krävs oftast två besök med ca en vecka mellan. Om bron skall ersätta flera tänder kan det behövas ytterligare besök med provningar innan bron blir helt klar.

Vid första besöket tar tandläkaren röntgenbilder för att säkerställa att tänderna som bron skall sitta på är friska. Sedan bedövas tänderna och därefter slipar tandläkaren till tänderna så att de får rätt form för att bron skall kunna fästas på dem.

Efter en stunds slipande görs en intraoral 3D scanning av dina tänder med hjälp av en liten kamera. Tandläkaren provar ut vilken färg bron skall ha och sedan skickas den informationen tillsammans med 3D scanningen till våra tandtekniker som kan bygga upp en bro. I väntan på bron kan tandläkaren göra en plastbro som provisoriskt skyddar tänderna och gör det estetiskt och funktionellt fungerande.

Vid andra besöket avlägsnas den tillfälliga bron och den nya bron provas på tanden, när du och tandläkaren är nöjda med dess färg, form och funktion rengörs både tänderna och bron noggrant. Därefter cementeras bron på plats med ett cement som stelnar på några minuter. Sedan kan tandläkaren ta bort cementrester och göra små avslutande korrigeringar.

Komplikationer

Det är ganska ovanligt med komplikationer efter att man fått en bro, men som med de flesta behandlingar finns det alltid en viss risk. Det som oftast händer är att bron lossnar, den kan då vanligen cementeras fast igen.

Ibland kan en del av porslinet fakturerar, vid små skador räcker det att slipa till skadan men om det är en stor bit kan det bli aktuellt att göra om bron. Om värk uppstår kan någon av tänderna den sitter på behöva en rotfyllning.

På Tandvårdshuset ger vi oftast 5 års garanti på materialet, förutsatt att du som patient följer våra rekommendationer.

Vill du bli kontaktad?

Fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss inom kort.

Kontakta oss

Telefontider

måndag07:00 – 16:30
tisdag07:00 – 16:30
onsdag07:00 – 19:30
torsdag07:00 – 16:30
fredag07:00 – 13:00