Bettskena

Behandling med bettskena är en vanlig och effektiv behandling för dig med smärta och funktionsstörningar i käkleder och tuggmuskler. Bettskenan kan också användas för att skydd dina tänder från slitage.

När behövs en bettskena?

Om du ofta är trött i käkarna, känner smärta från tuggmuskler eller käklederna, ofta har huvudvärk eller besväras av låsningar i käkleden kan det vara en indikation att du behöver en bettskena.

Smärta från käkleder och tuggmusklerna är vanligt, ca 10% av den vuxna befolkningen är drabbad och vanligast bland kvinnor. Man säger att käkmuskelsmärta är multifaktoriell dvs det är flera faktorer som orsakar smärtan.

Bland dessa faktorer återfinns överbelastning (tandgnissling och tandpressning), stress, trauma och olika systemiska sjukdomar, tex RA. Tillsammans med information och avslappningsövningar är bettskena den vanligaste behandlingen.

En bettskena kan skydda dina tänder från att slitas om du är en person som ofta gnisslar tänder. Även fyllningar, kronor och broar skyddas från överbelastning med hjälp av bettskenor

Hur fungerar en bettskena?

Flera studier visar att bettskenor har god effekt trots att man inte helt klart kan säga varför. Sannolikt ha de god effekt då de oftast minskar muskelaktiviteten samt påverkar reflektoriskt tuggmönster, de ger en avlastning av käkleden samt skapar en ökad stabilitet i bettet.

Hur får man en bettskena?

Först måste en tandläkare avgöra om en bettskena är rätt behandlingsalternativ för dig, därefter görs en 3D scanning av dina tänder som skickas till en tandtekniker. Ca 7 dagar senare får du en ny tid till tandläkaren som då kontrollerar och justerar din nya bettskena.

Vad skall man tänka på när man fått en bettskena?

Det är viktigt med god munhygien när du använder en bettskena, du skall därför alltid borsta tänderna innan du sätter in skenan. Det är också viktigt att göra rent skenan dagligen med en tandborste och tandkräm eller diskmedel.

Första tiden när du använder skenan kan du uppleva att din smärta från käkleder och muskler ökar, detta är vanligt och går över efter 1-2v. När du använt skenan kan det ibland kännas som om tänderna inte passar ihop, den känslan försvinner snabbt och beror sannolikt på skenans retention samt den avslappnande effekten på muskler och käkleder.

Ta alltid med dig din bettskena till tandläkarbesök.

Vill du bli kontaktad?

Fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss inom kort.

Kontakta oss

Telefontider

måndag07:00 – 16:30
tisdag07:00 – 16:30
onsdag07:00 – 19:30
torsdag07:00 – 16:30
fredag07:00 – 13:00

Boka en konsultation

På Tandvårdshuset erbjuds ett komplett tandvårdsutbud, från traditionella undersökningar och förebyggande tandvård, till avancerade estetiska behandlingar och specialisttandvård.